O xurado da XLVIª edición dos Premios da Crítica de Galicia da modalidade de Cultura Gastronómica, formado por  Alberto Barciela Castro, xornalista; Diego Bellido, médico nutricionista; Iria Otero, enóloga; Victoriano Porto Nogueira, crítico; María Varela, chef A parada das bestas de Palas de Rei, gañadora edición anterior; Begoña Vázquez Gago, chef de Regueiro da Cova de Verín e Mariana Fernández Carballal, secretaria, en representación dos Premios da Crítica de Galicia, acordou entre as propostas presentadas declarar finalistas: Proxecto «Amas da Terra. As mulleres que sosteñen a gastronomía» de Lucía Freitas, Restaurante Beiramar do Grove,  «Estrelas no Camiño. Evento gastronómico solidario» e Restaurante Pepe Vieira.

Tras as derradeiras deliberacións, acordou outorgar por unanimidade o premio a Estrelas no Camiño.

O xurado salientou que Estrelas solidarias no Camiño de Santiago é un dos máis relevantes gastronómicos de España, o que lle engade unha característica solidaria que lle outorga unha singularidade moi particular. Celébrase en Gonte, aldea de pouco máis de cen habitantes (alá en Terras de Negreira), onde se achegan os máis relevantes profesionais da gastronomía, enoloxía e da crítica para degustar produtos esencialmente da terra, enmarcados baixo o selo Galicia calidade ou Pesca dás rías, as marcas de viño e cervexas máis renomeadas que acadan unha magnífica proxección. En Gonte reuníronse no 2022 de forma altruísta 72 estrelas michelin, sendo máis de 30 chefs de prestixio internacional, de España e Galicia. Entre eles o Grupo Nove, Amigos da Cociña Galega e do Centro Superior de Hostalaría de Galicia (CSHG) e Escolas de Formación Profesional. Ademais de promocionar o Camiño de Santiago. Os beneficios de cada edición repártense entre distintas ongs, como a Asociación Anxiños para a infancia en risco de exclusión social, Caritas ou a Asociación Compostelá de Esclerose Múltiple (ACEM), Asociación Galega de Síndrome X Fráxil. O evento é promovido polos irmáns Rial (Carmiña, Fran e Rogelio), considerando que é referencial na promoción do rural galego e apoio ao agro industria galega.